Mnenja bralcev o Ivanu Sivcu

<<< NAZAJ     (mnenja iz prve polovice leta 2006)Fani Ferjančič
30.12.2005 ob 17:24

Spoštovani pisatelj!

Kakor se ovčke v jslicah zbirajo,
tako se nam Vaše bogate knjige v srcu svirajo ...

Pred dnevi sem končno prišla do Vaše knjige Izgubljen na Aljaski. Bila sem več kot vesela, nič mnj pa ne bom za vnaprej, ko jo bom čitala, saj kolikor sem že vanjo pokukala, vidim da je zelo zanimiva.
Ostanite še naprej nam Slovencem tako bogt boter.
Vedno hvaležna bralka
Fani Ferjančič
Izolda iz Ajdovščine
30.12.2005 ob 11:31

Se zabavam in se smejim zraven, ko berem vašo knjigi Zleti časi.
Vaše knjige veliko povedo in nas nekaj tudi naučijo.
Ostanite zdrav in nas vas spremlja moj pozdrav!
Izolda iz Ajdovščine
Dom za starejše občaneMihaela
30.12.2005 ob 11:12

Prebrala sem Vaši knjigi Godec pred peklom in Godec v vicah. Ste res osebnost, katere podoba bo živela kot Prešernova. Še mnogo rodov naprej.
Tudi sama sem napisala knjigo z naslovom Utrinki izpod Uršlje. Opisujem življenje in delo na kmetiji ter ljubezenske romance.
Mihaela Lenart iz Raduše pri Podgorju pri Slovenj gradcuValerija
29.12.2005 ob 13:08

V roke mi je prišel zbornik TEMENICA 750 let. V njem so številni avtorji predstavili to dolenjsko vas oziroma dolino. Omenili so tudi nekaj slavnih mož, ki so bili tu doma. Kar precej pozornosti so namenili pevcu Tonetu Kozlevčarju. Objavili so tudi nekaj strani iz knjige Ivana Sivca z naslovom Pesem je sonce. V njej je pisatelj izredno zanimivo predstavil Kozlevčarjevo življenje in umetniško pot. To je prekrasna knjiga, zame njegovo najboljše delo izmed knjig namenjenih odraslim. Knbjiga, ki se jo splača večkrat prebrati. In odlomek v zborniku je bil za to odlična vzpodbuda. Gospod Sivec, ali lahko pričakujemo še kako knjigo o znanih Slovencih?!!! Valerija N.Metka in Mirko iz Sydneya
28.12.2005 ob 17:07

Spoštovani gospod Sivec!
Tu je Božič in prijatelji in znanci si obilčajno izmenjamo želje ob lepem praznovanju Božjega rojstva. Ker ste vedno z mano na poti in v mislih, saj me Vaše pesmi in melodije spremljajo na težke konference ali prireditve, Vas imam za dobrega prijatelja. Iz srca Vam voščim lepo praznovanje ter še mnogo zdravih in ustvarjalnih dni v prihodnjem letu 2006! Ne zamerite, da se Vam oglšam po skoraj pol leta premora, saj sem zelo mlo na privtnem računalniku doma, toda to ne pomeni, da nisva obdana z Vašim ustvarjalnim delo, ki nama preskoči daljave zemeljske krogle.
Lepo nadaljevanje praznovanej Božiča in zdravo Novo leto 2006
vama želita Metka in Mirko Kancilija iz AvstralijeVOJKO FRELIH iz Ljubna
24.12.2005 ob 17:01

IZGUBLJEN NA ALJASKI

No, tudi sam bi rad pristavil vejico v poglavje potepanja po tej daljni in prostrani deželi.

Najprej bi se rad iskreno zahvalil prijatelju Ivu, da sem smel z njim preživeti prečudovit in nepopisen mesec neponovljivih avantur in obenem tudi sam postati literarna oseba v tej knjigi.
Tudi Jožu, nekoč sovaščanu in vrstniku iz fantovske druščine, gresta moji zahvala in pohvala, kajti nihče ni verjel, da bo njegov potovalni načrt izpolnjen več kot samo sto odstotno. Tako je avtodom ostal nepoškodovan, elisa na motornem čolnu tudi (no, skoraj), kanu pa tako ali tako ne potrebuje dveh vesel (enega smo namreč izgubili), da o moji neuporabljeni, kilogram težki »medicini« (počutil sem se kot indijanski vrač) niti ne govorimo.

Predvsem narava, ki jo imam neskončno in spoštljivo rad, mi je v vseh svojih tisočerih nepopisnih podobah vsak trenutek posebej nudila neizmerno zadovoljstvo in nova spoznanja. Človeka, nevajenega samote, v taki divjini navda občutek prastrahu in hote ali nehote prične razmišljati in dojemati drugače.
Moja ugotovitev, da nismo samo osamljeni, ampak tudi sami, je v meni pustila močan pečat. Ko smo že tretji dan pluli po prostrani reki Yukon in predtem že več dni nismo srečali človeka, je v meni zadrhtelo srce; Joža je namreč s prstom pokazal na belo črto, ki jo je visoko na nebu za seboj puščalo letalo. »Poglejta, civilizacija!« Misel nanjo ti poboža dušo, ko tako na otočku sredi širne reke ves premočen po nevihti sušiš svoje imetje.

Pa še nekaj bi rad pripisal. V to deželo me je močno vlekla misel na mistične Indijance. Od teh danes ni kaj dosti ostalo, razen v muzejih in na nekaterih festivalih, kot je na primer tisti v drugi polovici julija v mestu Fairbanks, z imenom World Eskimo-Indian Olympics.
Na Aljaski je danes približno še 62.000 prvotnih prebivalcev. Na naši poti smo se pobliže seznanili z indijanci iz skupine Tlingitov in to s plemenom Cerier Sikani. Na nas niso napravili posebnega vtisa, saj jim zaradi izdatne socialne pomoči ni potrebno delati in se radi vdajajo alkoholu.

Za zaključek bi lahko rekel, da je knjiga Ivana Sivca pričujoč zapis časa, ki slikovito priča o blišču in bedi takratnih zlatokopov in pohlepnih zavojevalcev, kar se še danes močno odraža v izgubljeni kulturni identiteti avtohtonih prebivalcev. Tudi verz neznanega avtorja, ki sem ga opazil v enem od muzejev, je zgovoren sam po sebi:

»In ko si 300 milj od najbližjih ljudi, sredi neizprosne narave, odvisen od nje in od Boga in seveda od prijat'la, kdor ga ima, takrat se zaveš, da je najlepše doma, pa čeprav brez bleščečega zlata«.

Na žalost je bilo malo takih, ki so to resnico spoznali dovolj zgodaj, in mnogo preveč tistih, ki so Stvarnika zamenjali za stvar.


Ljubno, decembra 2005 Vojko Frelih
Jožica iz Tržiča
22.12.2005 ob 14:45

Cenjeni g. Sivec!
Najlepše so leden rože,
ki riše jih zima na okna domov ...
V zavetju varnem, ob ognju toplem
obrnil se list življenja bo nov.
Naj bo Vaša pot
pozlačena z zlatom,
posrebrena z luno,
požlahtnena z ljubeznijo vse dni!

Jožica iz TržičaJoža iz Lj
20.12.2005 ob 13:21

Spoštovani!
Če bi bili vsi ljudje kot Vi in če bi nam taki vladali svet, bi veselo živeli.
Mnogo ljubezni za božično pravljico in mnogo dobrih želja za leto 2006
želi
Joža PodreberšekMarinka iz Kranja
16.12.2005 ob 16:23

Spoštovani pisatelj Sivec!

Vedno sem med prvimi, ki preberejo vaše knjige.
Čestitam Vam k Tašči na dopustu,. Tolk se še nisem nasmejala.
Hvala!
MarinkaMilena
12.12.2005 ob 20:37

Čestitam ti za uspešnico. Moram se ti zahvaliti za podarjeno pravljico. Zelo je prijetna pa tudi ilustracija je fantastična.Vidim, da ste že dobro oigrana trojka.Bravo!!!!!
LP Milena
Anita
11.12.2005 ob 22:56

Pozdravljeni!

Še vedno pod vtisi Vašega obiska v naši knjižnici Jurij Vega v Dolu pri Ljubljani pišem članek, ki bo objavljen v lokalnem časopisu (Občinske novice).

V petek so mi iz knjižnice sporočili, da s slikami žal ne bo nič, ker se jim je pokvaril računalnik. Pregledala sem Vašo spletno stran in našla dve zanimivi sliki (pasja vprega in iskanje zaklada v reki), tako da Vas prosim za dovoljenje, če jih lahko objavimo poleg mojih vrstic.Za odgovor se Vam zahvaljujem, Vas toplo pozdravljam in Vam želim lepe praznike,Anita
Mateja
07.12.2005 ob 15:21

Pozdravljeni!
Moram Vam povedat,da je vaša stran zelo vredu izdelana, kjer lahko marsikdo najde kakšno koristno informacijo. Moram povedat, da ima doma kar nekaj vaših del, ki so mi zelo pri srcu.
p.s.: V prostem času tudi jaz napišem kakšno pesmico.

Lep pozdrav in obilo uspehov!
Mateja KladnikAleš
07.12.2005 ob 15:18

Za spremembo naj bo tokrat namesto mnenja moja pesem prijatelju Ivanu. Je pa pravzaprav tudi neke vrste mnenje:

Prijatelj moj

Prijatelj moj,
v besedi naj bo tej
zahvala, da sva se našlá

in da oba sva si
podobnih misli,
kar nam, sinovom
kmečkih korenin
že rojenica v zibel dá.

Dolžnost to čutim,
da ti to napišem,
ker poln veselja sem,
hvaležnosti do tebe,

ki svetel vzor si moj
in drugih vseh,
ki radi gnetejo besede.

Ostani takšen,
misli čistih
in dejanj deviških;

naj ogne se
na daleč ti kleveta;
del tvojih bolj in bolj
naj širi se paleta.

Vas pri Radljah, 07. 12. 2005 Aleš TACER451.PREDSTAVITEV
07.12.2005 ob 15:03

Ob izidu knjige Dopust s taščo in njeni predstavitvi v decembru 2005 vam želimo tako plodno in uspešno tudi naslednje leto!
založba Karantanija
Ob predstavitvi v Društvu slovenskih pisateljevAlešek
07.12.2005 ob 10:41

Meni je pa Miklavž ravno včeraj (na Miklavža) po pošti poslal Ivanovo knjigo Izgubljen na Alljaski. Vsaka čast, Miklavž, ti pa veš, kako se mi prikupiti. Strašansko sem vesel. Naslednje leto bom še bolj priden!
Tvoj Alešeksimon
05.12.2005 ob 20:53

POZDRAVLJENI
Pozdravljeni. Sem Simon Zupan iz okolice Tržiča. Star sem 17 let in še malo.
S petimi prijatelji smo se odločili posneti film. Nekaj problemov
imamo s pisanjem oz dodelanjem scenarija. Imamo zelo veliko idej
vendar pa nam manjka nekaj...nekako ne znamo izbrati imen, ne ratuje
nam najbolje kako naj bi vse potekalo po vrsti... ker ste moj
najljubši pisatlej sem se obrnil na vas. Prosil bi vas če bi lahko
kako kontaktirala da bi vam malo razložil za kaj pravzaprav podrobno
sploh gre.

Anica iz Črnomlja
04.12.2005 ob 10:25

Berem Vaš potopis Izgubljen na Alajski v nedelsjkemu dnevniku in je rpav zanimiv. Knjige pa ne morem dobit ker je vedno izposejena. A letošnjo zimo bom že rpišla do nje.
Le tako naprej!
Anicagx
03.12.2005 ob 16:53

hgggggggggggggggggggggggg450. PREDSTAVITEV
02.12.2005 ob 13:38

Veseli smo, da smo v veliki gneči Cankarjevega doma ob Knjižnem sejmu predstavili knjige Ivana Sivca.
Na mnoge nove knjige v prihodnjih letih!

V imenu sodelavcev založbe Karantanija!
Boštjan P.Jožica
01.12.2005 ob 14:02

Spoštovani gospod Sivec!

Pravkar sem prebrala in pregledala Vašo oz. Vajino čudovito slikanico Petelinja drsalna šola. Gre za slikanico s toplo vsebino in prekrasnimi ilustracijami. Kapo dol pred obema!!!
Čestitam!
Obenem pa še tole. Poklicala me je sestra in mi povedala, da se je iskreno nasmejala potopisu z Aljaske. Njej, ki je prebolevala pljučnico, je bila to prava terapija. Na njeno željo Vam to sporočam.
Z vsem spoštovanjem!
JožicaPetra
27.11.2005 ob 08:35

Spoštovani!
Zasledila sem, vaše zgodbe v Nedeljskem dnevniku. Zato, ker me Alajska zelo privlači, in ker sem nenazadnje tudi sama preživela dve poletji, skupaj 5 mesecev na Aljaski. In zagotovo je to dežela, ki je zlepa ne pozabis, čutis njeno dihanje in življenje še dolgo po tem, ko zapustiš njene vode in hribe....
Morda sem se vam tudi zato želela oglasiti.
Lepo vas pozdraljam in želim vse lepo!
Petra D.


Look deep into nature, and then you will understand everything better.
(Albert Einstein)
________________________________________________________

449.PREDSTAVITEV
24.11.2005 ob 23:12

Toliko tenkočutnosti za ljudi, dogodke, naravo, kot jo ima pisatelj Ivan Sivec, je težko najti med pisatelji. Prelepo doživetje pri predstavitvi knjige IZGUBLJEN NA ALJASKI je do nas, poslušalcdev, zaživelo že v knjižnici ... Še veliko ustvarjalnega dela in na ponovno snidenje v Dolu pri Ljubljani.
Branka Vodenik,
knjižnica Jurija Vege Dolsko

Uživala sem ob navdihajočem pripovedovanju.
Morda pa se nekega dne opravim po poteh Jacka Londona...
Simonadfd
22.11.2005 ob 12:40

zelo je dobra
David
20.11.2005 ob 08:31Spoštovani g. Ivan!

Sem David Češarek. Delam govorno vajo za slovenščino. Tema je zanimiva osebnost.
Izbral sem Vas, ker pišete zanimive knjige. Prosim Vas, če mi pošljete Vaš
življenjepis.

Hvala
448. PREDSTAVITEV
19.11.2005 ob 21:24

Predstavitev knjige Izgubljen na Aljaski med planinci planinske sekcije Kumarce

Našemu dragemu Peresniku se lepo zahvaljujemo za podarjene knjige, ki nam jih je obljubil ob svoji vrnitvi z Aljaske, kjer ga je pričakalo skoraj vse 'pleme' KUMARC. Res si moćbeseda.
Obenem Ti tudi hvala za vodenje programa na anšem zadnjem pohodu na Krožno Goro.
Še naprej Ti želimo, da bi Ti Tvoja pisateljska muza dobro služila!
V imenu PD društva KUMARCE
Poglavar Encijan

Tudi tu je lepo, malo po indijansko, toda enkratno!
Avčin

Ivo, hvala Ti za vse lepe knjige in prelepe dneve, ki smo jih skupaj preživeli.

Pikapolonica
Žiga
15.11.2005 ob 21:34

Pozdravljeni!

Sem Žiga Križnar, osmošolec in zagret bralec vaših knjig. Predvsem bi rad
pohvalil vaši dve knjigi Zadnji mega žur in pa Finta v levo. Ti dve sta mi
nabolj ostale v spominu. Pripomnil bi rad tudi, da ste moj najljubši
pisatelj. Poleg tega hočemem v prihodnosti tudi sam postati pisatelj in
vas imam za zgled. Vaše knjige so polne razburjenja, presenečenja,
skratka vse kar bi si bralec lahko poželel. Trenutno berem vašo knjigo
Faktor X. Mislim, da ste izbrali dobro temo za knjigo. Torej, rad bi
pohvalil vaše delo nasploh in pa vas vprašal ali imate še v načrtu kakšno
knjigo za mladino?

Hvala in adijo!

Žiga Križnar

447.PREDSTAVITEV
14.11.2005 ob 17:42

Filozofska fakulteta - predstavitev IZGUBLJEN NA ALJASKI

Zelo zanimiva predstavitev knjige in izredno dobro sprejeta med študenti v razredu.

prof. dr. Igor MavevMOjca iz LJ
13.11.2005 ob 20:36

V knjižnici sem dobila Faktor X in ga (seveda) takoj prebrala na mah, ker me je pritegnila tako vsebina kot stil pisanja. Tisto z dodajanjem razlag je na začetku morda preveč intenzivno v primerjavi z nadaljevanjem, ko sem imela občutek, kot da so na začetku posiljene. Tako je moje mnenje. Ja, sicer pa luštna zgodba, kruta, a poučna.
Mojcabralec Ciril
09.11.2005 ob 15:41

V zadnjih dneh sem prebral obe Vaši novi knjigi: IZGUBLJEN NA ALJASKI in DOPUST S TAŠČO.
S Taščo sem se poplejal v kamnik, v čas, ko smo še imeli fičke in ko je bilo marsičeca premalo. Vaša žena je torej najdražja, ampak ugotovil sem, da je Vaša druga najbolj pomembna ženska oziroma najdražja kr TAŠČA. Moram rpiznati, da sem se odlično zabaval, posebno še zato, ker je vse nabito s pozitivno energijo. To pa je danes res nekaj izjemnega.
Iskreno se zahvaljujem tudi za dve knjigi v eni knjigi IZGUBLJEN NA ALJASKI. ogodke na Aljaski ste mi tako približali, kot bi bili na Gorenjskem. Večkrat rad pogledam kak filem na televiziji, vendar pa tako nazornega približanja Aljaske še nisem spoznal.
Hvala za obe novi knjigi. Vsaka po svoje je zanimiva.
stalni bralec CirilLidija
09.11.2005 ob 07:11

Spoštovani

Še nikoli v življenju nisem slišala za vas in ne prebrala vaše knjige. Ko sem slučajno »naletela« na vašo spletno stran, sem se pošteno zamislila nad svojim življenjem. En sam klik in eno samo naključje,sta me opomnila na vse kar sem v mnogih letih zamudila.Na vaši strani sem našla toliko knjig, ki me kar vabijo,da bi jih prebrala. Že skoraj 20 let nisem imela knjige v rokah, razen kadar sem morala obrisati prah iz njih. Vsa ta leta sem se spraševala, zakaj nekateri ljudje tako lepo govorijo, meni pa gre beseda težko od ust. Knjige,seveda. Nekoč sem želela napisati svojo knjigo. Pravzaprav ni bilo nekoč, ta želja še obstaja. Pa je že vsak poskus bil pretežak, ker nisem našla pravih besed s katerimi bi lahko predstavila kar bi želela. Ne glede na to,sem najbolj srečna, da sem si sedaj lahko naredila seznam knjig,ki jih bom v prihodnje z veseljem prebrala. Moje sporočilo je le znak hvaležnosti,da sem z vašo pomočjo-čeprav nezavedno- odkrila,da sem se kot človek zanemarila v mnogih pogledih. Želim vam še veliko ustvarjanja in vse dobro.Lidija
Marjan s Preske
07.11.2005 ob 08:12

Gospod Sivec!

Kot prvi sem dobil Vašo knjigo Izgubljen na Aljaski. čez vikend sem jo rpebral. Odlično! zame ste boljš kot Jack London, ki ga občudujete.
MarjanJožica P.
04.11.2005 ob 12:11

Spoštovani gospod Sivec!

Pravkar prebiram Vašo knjigo DOPUST S TAŠČO:
A veste, da ste moški vedno bolj zaželjeni v družino kot ženske? Zato mi je logično, da je bil Vajin odnos s taščo tako prisrčen, prijazen in duhovit.
Uživam ob prebiranju humoresk o tašči v novi knjigi.
Prisrčen pozdrav!
JožicaJOŽA CVENKEL iz Kanade
03.11.2005 ob 08:18

Sivec je nasel se eno zlato zrno … Izgubljen na Aljaski

Sivec novinar, Sivec pisec besedil, Sivec pisatelj in nenazadje Sivec zlatokop. Oglašam se kot avtorjev sopotnik na njegovem potovanju po Yukonu in Aljaski.
Sivec je res plodovit pisatelj in raziskovalec slovenskega nacionalnega bogastva in tradicije. V svojih literarnih delih neumorno odkriva zlata zrna slovenske zgodovine in kulturne dediščine, jih dokumentira in popularizira širom slovenskega kulturnega prostora in še dlje, po Evropi in svetu.
Tudi na temle potovanju je Ivo nadaljeval raziskavo o našem rojaku Antonu Standardu, enem kjučnih udelezencev pri Klondike zlati mrzlici, ki je pomemben člen v kulturni identiteti sodobne Amerike.( O tem izjemnem človeku bo prihodnje leto menda napisal knjigo).
Potovati z Ivotom in Vojkom po Aljaski je bilo bogato doživetje, ker je Ivo odlicno poznal zgodovinsko ozadje zlate mrzlice in nama z Vojkom stalno citiral reference iz Jacka Londona ali pa iz slovenske ljudske zakladnice. Tako smo se zbudili v hladno mokro jutro na Yukonu, Ivo pa: "Hladen dežek je rosil, ko sem jaz p’r dečvi bil. Pol se’j pa mat’ zbudiva, se’j pa ploha uliva." Na potovanje smo se dobro pripravili z branjem vodičev in romanov o času in prostoru, ki nas je zanimal. Tudi zato smo se počutili, kot doma v prostrani dezeli.
Izgubljen na Aljaski se lahko bere kot dinamična pripoved, z zgodbabi iz hrbtne strani, pa tudi kot zgodovinska pripoved. Knjiga ima pa tudi veliko potopisno vrednost, zato bi jo priporočil vsakomur, kdor se odpravi Po poteh Jacka Londona, kot se je glasil delovni naslov našega potovanja. Slikovita je primerjava o našem pohodu cez Chilkoot s pohodom iz Kranja cez Vršič v Trento…
Ivo, hvala za prijetno družbo in vznemirljivo knjigo.
Joza Cvenkel
PS: Res si ujel največjo ribo, ampak tisto o najtezjem nahrbtniku se bomo pa se pogovorili, ko se naslednjič dobimo ob vrčku piva…

Joža Cvenkel, soudeleženec (in vodnik) popotovanja po poteh Jacka Londona
JOžica iz Tržiča
02.11.2005 ob 18:09

Ob tihih večerih, ko vse že spi, berem ob soju sveč Vašo enkratno knjigo Izgubljen na ALJASKI.Res je enkratna!
Ogromno telesne in psihične kondicije
ste morali imeti vsi trije.
Enkratni ste!
LP
Jožica
Nataša iz Domžal
01.11.2005 ob 08:04

Gospod Sivec,
z velikim zanimanjem sem rpebrala Vašo knjigo o potovanju na Aljasko. Zame je to kot na Luno.
ZELOOOO zanimivo in dobre zgodbe.

Vaša stalna bralka
NatašaTone iz Semiča
30.10.2005 ob 20:58

Gospod pisatelj!

Sinoč ste bli v Semiču in ste naredil name globok vtis.
Veliko supeha še vnaprej!
Najboljša knjiga je Planisnka roža - ljubezen med Gregorčičem in Milekovo tovaršico.
ToneOlga iz Semiča
29.10.2005 ob 23:36

"Biti moraš srečen, da lahko nekoga osrečiš. Treba je nekoga osrečiti, da bi ostal srečen."
Vaša beseda je čudovita, ravno zato, ker ste izjemen in preprost človek. Vesela sem, da sem Vas spoznala.
Olga


Prelep večer je danes bil, ko Ivan Sivec je pri nas gostil.

Anton Stezinar


Hvala za prelepo besedilo z naslovom Semič, biser Bele krjine in za prekrasen večer.
Bukovec Rudi in Bukovec Marijs446.PREDSTAVITEV
29.10.2005 ob 23:33

G. mag. Ivanu Sivcu lepa hvala za vsa Vaša dosedanja dela, še posebej za knjigo In večno bodo cvetele lipe o etru Pavlu Glavarju. Naslov Vaše knjige imam na mojem novem čebeljnaku, zato Vas vljudno vabim na obisk.
čebelar Mirko
Semič, 29. 10. 2005
Valerija Nadrah Ravbar
27.10.2005 ob 19:54

IZGUBLJEN NA ALJASKI
Najbrž je večina izmed nas v svojih mladih letih sanjarila o deželi, ki jo je tako zanimivo opisoval Jack London - o Aljaski. Ta nepriljudna dežela, ki je v svojih nedrih skrivala zlato - je prav po zaslugi njegovega privlačnega pisanja postala blizu nam vsem. Toda še vedno je bila to daljna dežela, ne povsem resnična in je potem, ko je čas odpihnil naš mladostni avanturizem, prenehala biti cilj naših sanjarjenj. Toda ne vsem.
Pisatelj Ivan Sivec je očitno vedno želel, da bi to, kar je opisal in delno doživel Jack London, doživel in opisal tudi sam. In uspelo mu je. Šel je po istih poteh kot so pred sto leti hodili zlatokopi in doživel kanček njihovega napora in stisk, pa tudi pričakovanj. Tisto, kar je manjkalo, je dopolnil z branjem knjig o zlati mrzlici - nekaj jih je tovoril celo s seboj v nahrbtniku čez zlovešči prelaz Chilkoot.
Svoje potovanje – dolgo mesec dni - je opisal v neke vrste potopisu. Rečem – neke vrste, ker je v resnici mnogo več kot zgolj opisovanje poti. Zgodovina zlate mrzlice je namreč spretno vtkana v vsak kilometer. Ob branju se zavemo, da je to obdobje človeške zgodovine, o katerem vemo zelo malo, pa bi bilo lepo, če bi vedeli več. Prav tako malo vemo o današnji Aljaski. Ivan Sivec je hodil po deželi z odprtimi očmi /in srcem/ ter občutil utrip tamkajšnjega življenja. Med ljudmi z vseh koncev sveta je našel tudi kar nekaj Slovencev.
Toda pisatelj si ni mogel kaj, da bi ostal le pri potopisu. Vse preveč so ga razburjale zgodbe Jacka Londona, da se ne bi v podobni zvrsti preizkusil tudi sam. V treh obravnava nekaj znanih usod zlatokopov, ki so se ohranile zgolj kot suhoparen opis, pa jih je pisatelj oblekel v zgodbo. Dve pa sta iz današnjih dni, dve pretresljivi usodi ljudi, ki sta vsaka po svoje obremenjeni z nenavadno preteklostjo te dežele.
Knjiga Izgubljen na Aljaski je torej sestavljena iz dveh različnih delov. To je avtor še posebej poudaril tako, da sta dve knjigi združeni v eno - odvisno kako knjigo obrneš, ko začneš brati. Vendar je pametno najprej prebrati potopis, saj je potem mnogo laže razumeti literarni del.
Posebna dragocenost knjige pa so fotografije, ki so nastale med pisateljevim potovanjem po Aljaski. Med njimi je tudi nekaj takih, ki so nastale v času zlatokopov in zanimivo jih je primerjati
Kar pa se naslova tiče, je zavajajoč. Avtor se na Aljaski zelo dobro znajde in še malo ni izgubljen.Jožica P. iz Tržiča
24.10.2005 ob 21:58

Cenjeni g. mag!

Vaša knjiga Izgubljen na Aljaski je enkratna, polna slik in v dveh delih, kar je gotovo rekost. Super knjiga. Lep večer Vam želi
Jožica iz Tržiča!Mag. Mirko Kambič
24.10.2005 ob 16:30

Spoštovani gospod Sivec!

Prav ponosen sem, da ste dali zemljevid mojega sorodnika iz leta 1898 z Aljaske v Vašo knjigo IZGUBLJEN NA ALJASKI. Knjiga je tudi sicer odlična. Najprej sem mislil, da ste se zmotili, ker se bere na dva konca, potem pa sem ugotovil, da gre za bralno zvijačo. Slike so prav bleščeče imenitne, še bolj pa sam tekst na obeh koncih. Zemljevid in knjiga bosta krasila najini imeni, ko naju več ne bo, kar je po svoje zelo impresivno.
Na svidenje, na Marcu, ali kjer koli že bova!
Mag. Mirko KambičUršič Marinka
23.10.2005 ob 19:49

Spoštovani g.Ivan Sivec!
Privoščila sem si nekaj dni dopusta pri svojcih
na Štajerskem. Ob tej priložnosti se vam oglašam po elektonski pošti, kar je zame prvič, da komu pišem na tak način. Doma namreč še nimam tovrstnega računalnika. Ja, ni kaj, strašno nobel, res!
Najlepše se vam zahvaljujem za kartico z vašega pomladanskega dopusta. Upam, da zlata zrna, ki ste si jih tam "nabrali", že bogatijo strani kakšnega Vašega novega dela. Že vnaprej se veselim sleherne Vaše novosti!
Ob tej priložnosti Vam iskreno čestitam ob Vaši upokojitvi. Želim Vam krasno "penzijo", pa da bi jo dolga desetletja uživali v zdravju in sreči!
Za danes prisrčen pozdrav iz okolice Rogaške Slatine. Prav lepo pa Vas pozdravljajo tudi moji domači, ki prav kakor jaz zelo radi prebirajo vaša knjižna dela. Vsi vas zelo zelo cenimo!


Marinka Uršič
iz Kranjske Gore
23. 10. 2005
Jožica P.
23.10.2005 ob 08:27

Spoštovani avanturist, pustolovec, zlatokop ...!

"Padla" sem v potopis, noro, noro, si govorim, kaj podobnega ne bom nikoli doživela v živo. Dobro, da imamo Vas, gospod Sivec, in Vam podobne, da to doživite namesto nas. Vem, da je to garanje, čutim vsemogoče občutke ob gledanju impresicvnih slik v knjigi IZGUBLJEN NA ALJASKI, uživam, trpim, molim in se zahvaljujem.
Hvala za to izkušnjo, hvala za prekrasni jesenski pridelek, ponosna sem na vse to in vedno znova reklamiram odličnega in nadvse plodovitega ustvarjalca v našem literarnem svetu. Vedno znova presenečate in navdušujete.
Vas prisrčno pozdravlja Jožica P.
Natalija iz Most
18.10.2005 ob 15:35

Knjiga Ljubezen za eno poletje je v redu. Zgodba je super. Brez veze je tisti čiv-čav. Vse drugo pa dobro za branje, tudi tisto o čmrljih. Jo priporočam vsem!
Natalijabralec
18.10.2005 ob 07:11

Men so sicr use njegove knjige dobre (napisu je še Pozabljeni zaklad,Zadnji mega žur in noč po mega žuru...) kr so res da best! Ampak k sm brala finto v levo in faktor x (k sm ga glih dons do konca prebrala) sm začutla da se res 100& poistosveti z bralcem in junakom v knjigi.Piše tudi za odrasle!

Ker se finte v levo (mamila,norkomanstvo,itd.) ne spomnm več tok bom sam na kratko obnovila faktor x ali podnaslov je:izpoved naivne manekenke.Gre se o Ljubljančanki k celo življenje čaka da bo postala igralka.Stara je skoraj 18 let in hod v tretji letnik gimnazije.Ma 23 let starga tipa pa ful dobr se razumeta.Pač kmal spozna enga tipa k reče da je ful dobre postave (edin joške usi vejo da ma premejhne...reče večkrat v knjigi minus 1 cifre) pa da je ful lepa itd. pa se slika zanga.In pol udspe,hod na manekenski tečaj (seveda jo za en let postarajo),kmau zapusti Slovenijo,pozabi na sanje o igralski karieri in gre v Milano.Predn gre tja si gre še joške povečat na nevednost staršev,k ponaredi pdpis.Tm zabrede v droge in v umazane posle (manekenske), vsi jo izkoriščajo. Preberte knjigo da zveste vse kar se naprej dogaja k je fuuul dobra.V tej temi pa lahko sevede poveste tut svoja mnenja,čim več tem bolš

neznana
16.10.2005 ob 14:44

Zdravo vsi, ki ravno kar tole berete. Rada bi vas samo pozdravila in vam še prijeten in vesel dan naprej želela.. xDD Lepo se imejte!!
lp,
neznanaJani
12.10.2005 ob 15:22

Sivca najdeš pod ivan.sivec@siol.net. To ti piše na prvi strani.
Janimitja muhič
06.10.2005 ob 12:56

G.Sivec lep pozdrav.
Na tej vaši strani me moti samo to da nikjer ne najdem email-a oz. naslova da lahko kontaktiram z vami.Sem namreč glasbenik in si močno želim zaigrati kako narodnozabavno skladbo pod katero boste podpisani Vi.
Lep pozdrav Vam in vsem obiskovalcem spletne strani.

Mitja M.
bralka Anita
06.10.2005 ob 12:28

Cenjeni gospod pisatelj!

Danes sem videla, da je v Merkatorjevi akciji izšla Vaša knjiga ZADNJI MEGA ŽUR.
Z Vami vred se veselim Vašwega novega uspeha.
Vaša stalna bralka AnitaTV SLOVENIJA
27.09.2005 ob 20:04

Teletekst stran 439:
KARANTANIJA PONUJA DOMAĆA DELA:

Sivec v Ljubezni za eno poletje obravnava prvo ljubezensko izkušnjo najstnice Tine, ki jo dopolnuje z opisom življenaj čmrljev, saj je predmet njenega zanimanja prav raziskovalec teh živali.445. PREDSTAVITEV
27.09.2005 ob 14:09

V imnu založbe Karantanija se zahvljujem za prisrčno predstavitev četrte knjige iz zbirke Srečna družina z nslovom Ljubezen za eno poletje v Društvu slvoenskih pisateljev. In že čakamo peto knjigo.
urednica Ljubica Karim RodošekXXXXXXXXXXX
23.09.2005 ob 20:34

Imam eno samo preprosto vprašanje. In sicer: Ali ste knjigo Faktor X napisali
po resnični zgodbi?
To vas sprašujem namreč zato, ker imam podobne izkušnje (le da sem jaz moški
model)-Identitete vam žal ne morem razkriti, je pa res da sem uspešen, tudi v
tujini. Ampak pustimo sedaj to.
Mislim, da sem ravno v tej agenciji, ki ste jo vi tako opisali (le pod drugimi
imeni) Agencija je v centru Ljubljane, lastnik agencije je fotograf, modele
pošilja veliko tudi v tujino,...) Skratka, mislim, da je to edini "MOŠKI"
lastnik modne agencije v Sloveniji. Mogoče veste koga mislim (Hering Models)
Prosim, če mi lahko odgovorite na to preprosto vprašanje. In ali je tej
manekenki res bilo ime Maša, ker menim, da nam na agenciji nekaj močno
prikrivajo, saj med drugim boocka na katerem je pisalo Maša niso želeli
pokazati!
Lep pozdrav!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxValerija
23.09.2005 ob 20:24

V soboto sem brala v Novicah o Stanonikovih. Zelo prijetno branje. Zares se mora človek pokloniti vsem tem ljudem, ki so iskali preživetje v tako daljnih krajih in preživeli, seveda!
Valerija
Marija iz Medved
15.09.2005 ob 09:29

Gospod Sivec!
Včeraj sem vas poslušala po radiu, danes pa bi Vam rada čestitala za besedilo Samotna koroška domačija, ki je zmagala na Radiu Slvoenija kot najlepša viža meseca septembra.
Vaša besedila me ganejo, še posebno lepe pa so Vaše knjige o Gregorčiču in Dragojili Milek - Planinska roža. To priporočam vsem za brati.
vaša bralka MarijaFrancka iz Postojne
12.09.2005 ob 09:44

Čez vikend sem prebrala Triglavskega kralja. O Aljažu prav lepo.
Hvala!
Francka
Mija iz LJ
06.09.2005 ob 11:53

Najboljš je Zadnji mega žur in Faktor X.
Mija444.PREDSTAVITEV
02.09.2005 ob 14:01

V Zg. Pirničah Pri Mohvcu ob 100-obletnici postavitvi Aljaževega stolpa

Lepo se zahvaljujemo g. Ivanu Sivcu za prijetno poslušanje o Jakobu Aljažu.
Ponosni smo, da sodeluje tudi z nami.
Hvala Vam za obisk in si ga želimo še večkrat gostiti pri nas. Jakob Aljaž je bil brat moje stare mame, po kateri ima tudi ime.

Ivanka Petač, starejša kot 70 letMiha iz Senovega
28.08.2005 ob 15:17

Gospod pisatelj!

Med počitnicami sem prebral tri vaše knjige:
Zadnji mega žur, Faktor X in Finta v levo.
Vse so v redu. Vse priporočam drugim.
Še dost takih knjig!
Miha Oreškar
Jani iz Sevnice
22.08.2005 ob 15:38

Gospod Ivan Sivec!

Ste moj najbolj priljublen pisatelj. Prebral sem vse vaše knjige, samo Palčki dober dan ne dobim. A to je verjeten za otroke.
Čakam nove knjige.
Lepo pozdravljeni, gospod pisatelj!
JaniValči iz Iv. Gorice
19.08.2005 ob 22:19


Verjemi ali ne, pribrenčala sem skozi čmrlje. Dobil si me na Erjavca! Zelo spretno si ga vpletel v dogajanje, prav na način kot je meni všeč.
Knjiga bas bo naučila predvsem ljubiti čmrlje. Kako dolgo že nisem videla nobenega! Ali jih res ni več ali jih samo ne prepoznam? Naslednjič, prosim, položi v Tinino čustvovanje še malce več pristne dekliške nežnosti.
Ko to pišem, me gleda skozi okno polna luna. Morda je ona kriva, da razmišljam tako.
Pomežiknila sem luni, naj zdaj ona pomežikne tebi. Lahko noč, Valči
----- Original Message -----
Slovenske novice
19.08.2005 ob 11:54

Svet manekenstva, mladosti, neizkušenosti in naivnost; nova knjiga Ivana Sivca, sicer avtorja 61 knjig, besedil za glasbo, novinarja, prinaša zgodbo dekleta, ki je zelo aktualna. Mlada Maša vstopi v navidez bleščeči se svet manekenstva, za katerega se izkaže, da je vse prej kot to. Obljube o svetovni karieri se počasi sprevržejo v zasvojenost z rigami in težek boj z njimi.
"Roman Faktor X gre razumeti predvsem kot pomemben in tehten razmislek za vsa dekleta, ki jih mika tovrstna kariera," je med drugim v spremni besedi zapisala dr. Dragica Haramija. Knjigo je izdala zložba ICO.Emilija iz Celja
18.08.2005 ob 20:41

Prebrala sem, da ste napisl knjigo o manekenkah. Prebrala jo bo, ker bom to tud jaz.
EmilijaMarko iz Komende
15.08.2005 ob 21:18

Prebral in užival ob Planinski roži.
Marko
Nejc iz Kamnika
12.08.2005 ob 22:48

Gospod pisatelj,
ČESTITAM k novi knjigi LJUBEZEN ZA ENO POLETJE. Jutri grem ponjo v knjižnico. Sem oboževalec vaših knig in sem vsake nove zelo vesel.
NejcMarija iz kanade
09.08.2005 ob 21:29

Zivjo!!
Precej "obvekana" se ti prisrcno zahvalim za cudovito knjigo, ki me je danes cakala v postnem nabiralniku.
Sedaj so pri nas ze zgodnje jutranje ure, okoli mene je kup posmrkanih robckov in prazna skatlja cokoladnega sladoleda, moje pasje pipike,ki ob Jozevi odsotnosti smejo spati na postelji, se socutno stiskajo k meni, ker ne vedo cisto tocno, kaksna nesreca me je danes doletela....Skratka,zelo ganljiva knjiga....
Marija
Marija iz Škofje Loke
08.08.2005 ob 13:31

Gospod pisatelj!
Prebrala sem dve knjigi iz Srečne družine: Vlomilci delajo poleti in Hišica v cvetju. Božičnega studenca pa v naši knjižnici ni. Kje jo dobim?
Lep pozdrav od Vaše stalne bralke!
marijaGašper Marinšek
30.07.2005 ob 16:19

Spoštovani gospod Ivan Sivec

Rad bi se Vam zahvalil za vse tri knjige iz zbirke
srečna družina Erjavec. Vse tri sem takoj prebral in bile so ful dobre. Lepo bi vas prosil, če bi lahko v bodoče napisali še kakšno knjigo iz zbirke srečna družina Erjavec.

Lep pozdrav

Vaš oboževalec GašperTina iz Velenja
26.07.2005 ob 10:19

Prbrala sem Zadnji mega žur. To je zame dslej najboljša knjiga v mojem živlenu. Ali je še kakšna taka ispod vašega peresa?
Hvala, čeprav sem ob knjigi jokala.

Tina iz velenjaTeja iz Lj
21.07.2005 ob 18:10

je dež in berem faktor x. ful dobra!
Teja
Neja
17.07.2005 ob 12:51

Spostovani g. Sivec!

Ste najboljsi pisatelj, kar jih zivi. Prebrala sem ze veliko Vasih knjig (za mladino) in vse so mi bile vsec. Vase knjige so ene izmed redkih, v katere se lehko popolnoma vzivim.

Pred priblizno pol leta, sem tudi sama zacela pisati knjigo. Ceprav sem si naredila nacrt celotne zgodbe, mi pisanje nikakor ne gre. Najvec casa porabim pri navajanju podatkov (pisem nekaksno kriminalko). Ali morajo biti podatki vedno resnicni ali si lahko izmislim kaksno pistolo so uporabili, cetudi taka v resnici ne obstaja? Si tudi Vi naredite nacrt preden zacnete pisati?

Prosila bi Vas, ce mi lahko kakorkoli svetujete. Veselim se Vasega odgovora.

Lep pozdrav,

Neja K.M. B.
17.07.2005 ob 08:25


Spoštovani gospod Sivec


Vsak klas je zlat...Kako malo ljudi se tega še danes zaveda.Vsi nekam
hitimo,sno zaprti le vase in nimano časa drug za drugega.Vse se nam zdi čisto
samoumevno-sveže žemljice za zajtrk,kozarec vina ob kosilu,počitnice na
morju...


Ne vem kako se Vam naj zahvalim.Zahvalim za prečudovito potovanje v
preteklost.Da sem za hip ali dva bila deležna Vašega otroštva,Vaših "vragolij"
s prijateljem Rajmundom,Vašega pustovanja,Božica....


Dovolite,da se Vam na kratko predstavim.Sem 32 letna mamica dveh fantov,ob
sebi imam čudovitega moža,hvala Bogu imam službo in tudi streho nad glavo.Kaj
me je vzpodbudilo,da Vam pišem?Veliko Vaših knjig sem že prebrala.Že v ranem
otroštvu mi je v roke prišla kakšna Vaša knjigica.
To ljubezen do knjig mi je nekako uspelo prenesti na moja dva sinova.Ob
večerih tako rajši prebiramo kot pa da bi gledali televizijo.
Pred kratkim smo obiskali knjižnico v Šmarju pri Jelšah(v bližini namreč
živimo).Na izbor knjig,ki jih otroka bereta, ne vplivam.Pa mi reče starejši
sin:" Mami,danes pa si bom izbral knjigo od Sivca,a veš da so tak fajne."

Ne morem Vam opisati občutka,ki sem ga takrat doživela.Zaobjel me je val
veselja in sreče.

Zato sem Vam dolžna zahvalo.Zahvalo,da v tem norem svetu uspete
prikazovati,kako je življenje potekalo nekoč.Da bi morda le koga
vzpodbudili,da se malo ustavi in ne misli samo nase.Predevsem pa velja velika
zahvala in priznanje ker ste pritegnili tudi mlade,da prebirajo Vaša dela.


Joj,kako sem se razpisala....Želim Vam vse dobro še naprej,veliko uspehov pri pisanju,zdravja,sreče ter
bližino dobrih ljudi.

Za konec pa morda ena lepa misel:

Biti moraš srečen,da lahko nekoga osrečiš.
Treba je nekoga osrečiti,da bi ostal srečen.


S spoštovanjem,M. B.
Lado Pohar
16.07.2005 ob 12:45

Dragi, spoštovani pisatelj!

Pravkar sem prebral Planinsko rožo. Posrkal sem jo na dušek kot svežo roso. Močno zanimivo in preprčljivo ste jo napisali. Opažam, da vedno globlje zajemate iz globin človeške duše.- Zelo prav je, da ste jo opremili s fotografijo obeh prijateljev. Njuna drža me je presunila, ko em to sliko prvič videl v muzeju v Rimskih Toplicah.
Zvedel sem, da odhajate v pokoj. Škoda za RTV hišo, dobro za Vas in slovensko literaturo.
Občudujem vašo zagnanost in bogato ustvarjalnost!
Naj še kar traja in traja ...

Prisrčen pozdrav!
Lado Pohar
Sour dough of Aljaska
10.07.2005 ob 03:39

Ivo @#! Ivo,
klatis se po svetu, doma pa dekleta jokajo za teboj in Tvojimi zgodbami.
Sour dough (Aljaska Korenina)443. Predstavitev
10.07.2005 ob 03:36

Janez Cigler na ledeniku Aljaske

Sinoci pri svetlobi polarnega dne ob 11:35 nam je Ivan Sivec predstavil knjigo O pisatelju in svetovnem popotniku Janezu Ciglerju. Kot smo izvedeli iz Ivanove predstavitve, je bil Janez prava popotna slovenska korenina. Tudi mi smo se pridruzili njegovemu nemirnemu popotniskemu duhu.
Naucili smo se nekaj novega o Ciglerju in prvi slovenski povesti; polarni vecer pa mi bo ostal v trajnem spominu tudi zaradi Sivceve knjige, ki sem jo dobil v spomin.
Joza Cvenkel

Seward Aljaska ZDA
S poti po stopinjah Jacka Londona
Vojko in Joza
Marjana Petkovšek
06.07.2005 ob 09:49

G. Sivec!
S solzami na očeh sem prebrala Planinsko rožo. Vse čestitke in še veliko takih knjig...Tina iz Lj
04.07.2005 ob 18:02

Prebrala sem Faktor X. Najboljsa doslej!
TinaRita
02.07.2005 ob 16:17

Lep pozdrav!
Pred kratkim sem prebrala Vašo knjigo Vlomilci delajo poleti.Knjiga se mi je zdela tako zanimiva, da sem jo prebrala v zelo kratkem času.Letos so na zaključek bralne značke povabili pisatelja, kot vsako leto.Letos je bil obisk pisatelja super, saj so povabili Vas.Prebrala bom več Vaših knjig in verjamem, da bodo tudi te tako zanimive, kot knjiga Vlomilci delajo poleti.Bad Boy
01.07.2005 ob 22:07

Evo so pa tut mene prepričal, da neki preberem... Ne samo za šolo! So rekel, to pa moraš prebrat! In sem prebral Finto v levo! Zakon!


(mnenja iz prve polovice leta 2005)     NAPREJ >>>