Mnenja bralcev o Ivanu Sivcu

Jaka Božič
23.10.2019 ob 09:39

Veliko dobrih knjig tudi v prihodnjeJože Zupan
15.10.2019 ob 06:08

Dragi pisatelj IVAN SIVEC,
slovesno sporočam, da je knjiga OBRAČUN OB POLNI LUNI že prebrana; to dokazuje, da je spet napeto branje. Z Vašim delom sem se družil daleč čez polnoč …
Prvi vtis ob branju je romal k misli, da bo treba novo Helgo Glušič, ki bo razvrstila, katere so Vaše najboljše knjige. Po načelu, da imajo vsake oči svojega malarja, so tudi različna mnenja bogastvo.
Naslovnica je skladna z naslovom: mračna, temačna, skrivnostna; avtorici se pozna, da ji je bila vsebina dela dobro poznana …
Znova poudarjam: Priznanje, ker ste iz tako skopega zgodovinskega gradiva ustvarili zgodbo, ki sega v daljno preteklost, a nagovarja sedanje generacije.
Vaša domišljija drvi sto na uro. Včasih popolnoma drugače, kot pričakuje bralec – včasih je že na meji mogočega, a to ustvarja napetost in bo marsikdo rad segel po tem delu.
Bodi potoženo, vendar se nikakor ne strinjam, da je bila Ledena tako lepo nagrajena. Morda pa je skladno z gorenjskim pregovorom, da imajo lajdre v življenju vedno srečo.
Tudi ta knjiga ima lepo število liričnih utrinkov; zaradi njih je knjiga še posebej dragocena.
In še: Knjiga je znova rezultat poglobljenih priprav – mislim, da ste na potek zgodbe mislili celo ponoči; živeli ste z junaki, kot da jih vse poznate.
Hvala, hvala Vam!

In še: Lep preostanek dneva želim!

Jože ZUPAN
(Schwentnerjev nagrajenec)Marinka Uršič
14.10.2019 ob 22:14

SIMON GREGORČIČ - V ČRTICAH, PESMIH IN SLIKAH, tokrat o Goriškem slavčku nekoliko drugače napisana knjiga Ivana Sivca!

V preteklosti, smo namreč že bili deležni dveh zelo lepih biografskih knjižnih del o pesniku Gregorčiču z naslovom Biseri bolečine in pa Planinska roža, ki se nanaša na Gregorčičevo tiho in prepovedano ljubezen Dragojilo Milekovo.

Ta, zadnja knjiga, bo še posebno dobrodošla mlajšim bralcem, zlasti šolarjem, ker bodo iz nje na poljuden način izvedeli vse in še mnogo več, kar naj bi o našem pesniku Simonu Gregorčiču izvedeli iz učbenikov. Knjiga je kombinacija črtic o Gregorčičevem življenju, njegovih (ključnih)pesmi in pa bogat izbor ilustracij, kar nam še bolj približa in razjasni pesnikovo delovanje.
Skratka, zanimivo branje, ki me je čisto prevzelo in se mi milo dotaknilo duše!

Hvala Vam, cenjeni pisatelj Ivan Sivec - tudi za to pomembno knjižno delo!1088. PREDSTAVITEV
13.10.2019 ob 18:25

Slavnostni govornik na Slomškovi slovesni akademiji - pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica


Spoštovani gospod pisatelj!

Že dolgo sem si želel, da bi se srečal z Vami. To, da sva se srečala na slavnostni akademiji, mi je še v posebno čast.
Hvala za današnje lepe trenutke. Vedno Vas bom občudoval!

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič


Dragi pisatelj Ivan Sivec!

Počaščen sem, da ste na 16. vseslovenskem srečanju kmetov na Slomu pri domačiji A. M. Slomška predstavili zgodovino Slovencev na tako izviren način. Veliko mi pomeni tudi Vaša zavestna odločitev, da znate ob zgodovinskih dejstvih vdihniti tudi humor in samonikel pogled na zgodovino in življenje nasploh.
Želim Vam, da bi zapisali še veliko spodbudnih misli, pa naj bodo v romanu ali verzu.
Lojz Kačičnik, župnik na PonikviI. S.
11.10.2019 ob 09:11

V današnjem Delu je objavljen odmev na torkov članek v Književnih listih. Ker je v Pismih bralcev objavljen nekoliko okrnjen - pravijo, da zaradi prostorske stiske - ga tu objavljam v celoti:

BARBARA CELJSKA ŽRTEV OBREKOVANJA IN LAŽI

V torkovem Delu (8. 10. 2019) je v Književnih listih objavljen obsežen članek izpod peresa Špele Kuralt o Barbari Celjski. Gre za slavospev knjigi Daniele Dvoŕakové, ki je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla v prevodu Andreja Rozmana. Vse navedeno v knjigi sicer drži, res pa tudi je – na kar so me te dni opozorili tudi številni bralci – da so vse to in še mnogo več že prebrali v moji knjigi z naslovom Kraljica s tremi kronami. Dejstvo je, da je moja knjiga izšla že leta 2016, torej pred tremi leti, in da jo je po podatkih knjižničnega sistema cobiss doslej prebralo, skupaj z elektronsko obliko, kar 3423 slovenskih bralcev. In da bo še bolj razumljivo! Gre za eno od mojih knjig iz petoknjižja o Celjskih grofih in knezih. Moja knjiga o Barbari Celjski ima 304 strani, v knjigi je 32 strani barvnih fotografij (precej arhivskih), navedena pa je tudi uporabljena literatura. Poleg ob prevedeni knjigi omenjene avtorice strokovnega gradiva Rolande Germadnik Fugger imam navedenih še 84 (štiriinosemdeset!) drugih knjižnih virov. Vse pa je podprto tudi s slikovnim gradivom, ki sem ga zbral na svoji raziskovalni poti od Celja do hrvaškega Kalnika, od madžarskega Székesfehétvára (Stolnega Belega grada) do Prage, od Melnika do Konstance. Vse te kraje, povezane z Barbaro Celjsko, sem seveda osebno obiskal, pregledal marsikateri arhiv in muzej, se pogovarjal z mnogimi znanstveniki itd. Gre za večletno delo, podobno kot pri drugih štirih knjigah o velikih Celjanih. Za vse to mi ni žal, saj so bralci tudi ta roman nagradili s pozornim in množičnim branjem.
Toliko v pojasnilo avtorici članka, ki očitno te moje knjige ne pozna, pa tudi uredništvu CMD, ki je komaj tri leta po izidu moje knjige o Barbari Celjski uvrstila v svoj program prevod slovaške avtorice kot veliko noviteto. In da ne bo pomote! Vsaka knjiga, ki odstira nova obzorja, je vredna pozornosti, a da bralci ne bi bili prehudo zavedeni, je vendarle treba napisati resnico.
Mag. Ivan Sivec, slovenski pisatelj
Medvedova 5, Mengeš

(mnenja iz druge polovice leta 2019)     NAPREJ >>>